+46 (0)660-30 96 70 info@x-line.se

Taksäkerhet

Taksäkerhet vid takarbeten och andra höghöjdsarbeten är otroligt viktigt

Vi på X-Line hjälper er med detta. Vi väljer rätt produkter för rätt ändamål, installerar dessa samt utbildar er personal. Vi är med hela vägen oavsett vad ni behöver hjälp med.

 

  1. Fasadstegar Används främst för att kunna beträda tak, torn, silos m.m. Fasadstegen kan även användas för utrymning. Ett fast monterad fallskyddsblock i fasadstegen utgör en säker förflyttning till taket.
  2. Vajersystem integrerat i gångbryggan som tar dig säkert i alla fallriktningar. Systemet kan belastas och användas i alla områden på taket utan att koppla om dig. Vid låglutande tak finns flertal olika vajer lösningar på de flesta tätskikt.
  3. Takstegens eller Taktrappens funktion är att vara tillträdesled till serviceställen på tak tex skorsten eller ventilation. Takstegen passar  taklutningar <25°. Taktrapp används med fördel upp från 6-45° lutning.
  4. Skyddsräcke (0,5 m höjd) vid tillträdeslucka och kring ljusgenomsläpp etc. utgör stöd vid uppstigning/nedstigning till taket. Skyddsräcke kan även med fördel monteras på gångbryggor.
  5. Snörasskyddets funktion är att förhindra okontrollerade snöras från tak som kan skada person och egendom under eller kring ditt tak. Snörasskydd kan utgöra förankringspunkt för livlina.
  6. Glidskyddets funktion är att förhindra olyckor på grund av att stege glider nertill eller i sidled upptill samt vippande stege.
  7. Takbryggans funktion är att vara horisontell  gångväg på tak för enklare och säkrare förflyttning. Gångbrygga utgör även en arbetsplattform och kan även användas i takets lutning upp till 20°.
  8. Informationsskylt

Produkter för taksäkerhet

Takbrygga med vajer

Vi säljer och monterar kompletta vajersystem som tar dig säkert från stege till arbetsstället på hela taket. En gångbrygga med integrerat vajersystem tar dig säkert i alla fallriktningar. Systemet kan belastas och användas i alla områden på taket utan att koppla om dig. Dessutom har vi den unika lösningen med en glidsko som du tar med dig till andra taksystem levererade av X-Line.

Du kan var som helst på taket koppla dig av och på från vajern. Systemet är mycket säkert samtidigt som du har stor rörelsefrihet.

Stolpsystem med vajer

Vi säljer också en annan typ av vajersystem som istället för att ha vajern är fäst i en gångbrygga på taket, så är vajern fäst i olika fästpunkter/stolpar på taket. Stolparna installeras på passande ställen och en vajer dras mellan dessa. Du kan sedan, precis som på vajersystemet för takbryggan, koppla av och på dig var som helst på vajern.

 

Informationsblad och monteringsanvisningar

Fällbar utrymningsstege

Ihopfällbar stege som kan monteras på alla typer av byggnader. Stegen tillverkas av varmförzinkat stål som sedan pulverlackerats i grå kulör. Den fälls ut genom att dra i linan utanför fönstret. Ihopfälld syns den bara som en smal list. Godkänd enligt SS 831340. Stegarna skarvas ihop till önskad längd.

Läs mer

Fasadstegar

PW fasadstegar i utförande enligt SS 83 13 40. Fast monterade fasadstegar krävs vid fasadhöjder över 4 meter. Stegarna avslutas på lämpligt avstånd ovan mark, beroende på vilken åtkomlighet man vill ha. Utrymningsstegar får sluta max 1,5 meter oven mark. När ryggskydd används avslutas detta ca 2,5 meter ovan mark.

Fasadstegen tillverkas av varmförzinkat stål. Den sexkantiga profilen i sidostyckena ger stegen en stor vridstyvhet. Stegpinnarna är av rör Ø 22 mm. Stegens bredd är 450 mm.

Skarvning av stegen till önskad längd görs genom att ett skarvjärn skjuts in i vardera sidostycket och fästes med skruv och mutter.

Ryggskyddet är tillverkat i varmförzinkad plattstång. Skenorna har längden 900 mm och byglarna har en diameter på 650 mm.

Montering

Fasadstegar på vägg skall monteras med konsoler och stag. Konsolerna har en bärande funktion, medan stagen stabiliserar stegen i sid- och djupled. Konsoler och stag till stege, ryggskydd och handledare monteras ihop med pinnskruv och mutter.

I övrigt hänvisas till monteringsanvisning för fasadstege.

Läs mer

Glidskydd

Glidskydd för lös stege mot takfot

Glidskyddet tillverkas av varmförzinkat stål.

Glidskydd för falsfäste/klicktak

Glidskyddet tillverkas av varmförzinkat stål.

Gliddskydd med infästningsplåt

Glidskyddet tillverkas av varmförzinkat stål. Infästningsplåt för glidskydd på lagt plåttak. Infästningsplåten monteras med självgängande skruv min 0,5 mm stålplåt, c/c 160 – 220 mm. Plåten lagerförs endast lackerade i svart, grått och tegelrött.

Läs mer

Livlineöglor

Fästöglan är ett alternativ till nockräcke och takbrygga gällande infästning av livlina. Fästöglan kan dock användas under begränsade förutsättningar.

Fästöglan kan monteras på släta tak och profilerad plåt.

Läs mer

Nock- och takfotsräcke

Nock- och takfotsräcke levereras med antingen ett eller två rör.

Hållare monteras med max 1200 mm avstånd. Utförande enligt SS 83 13 31. Nock- och takfotsräcke tillverkas i varmförzinkat stål. Räckesröret levereras i 2,3 meters standardlängd. Skarvar skruvas ihop med självborrande skruvar.

Nockräcket kan kompletteras med vårt vajersystem för kontinuerlig infästning av personliga fallskyddet.

Läs mer

Skyddsräcken

Skyddsräcke

Skyddsräcket kan användas på tak med tätplåt, takstege pinnmodell och för takbrygga som extra skydd.

Skyddsräckets höjd är 1100 mm och tillverkas av varmförzinkat stålrör Ø 27 mm.

Räcket passar till PW takbrygga oavsett typ av gångbrygga. Ståndare beräknas med ett max avstånd på 1200 mm c/c.

Utförande enligt SS 83 13 33.

Skyddsräcke taklucka

Utförande enligt SS 83 13 33.

Skyddsräckets höjd är 500 mm och det tillverkas av varmförzinkat stålrör Ø 27 och 33 mm.

Skyddsräcket består av bågar som är justerbara och bultsats.

Det nedre räcket kan justeras mellan 1170 och 2020 mm och sidräckerna kan justeras mellan 880 – 1420 mm.

Läs mer

Snörasskydd

Snöräcke

Med vårt traditionella 3-rörs system skjuts rören i de tre hålen i hållarna. Rören är krympta i ena sidan och skjuts i varandra vid skarvning, detta gör att skarvningen blir nästintill osynlig. Utförande enligt SS 831335. Hållarna monteras med max 1200 mm avstånd.

Som en extra säkerhet kan israsstopp i plast monteras på rören vilket hindrar is att glida ner ifrån taket. Israsstoppet monteras enkelt då det endast trycks fast kring ett av rören. Israsstoppet finns i tre färger: röd, svart och zinkgrå.

Snöräcke Grind

Snöräcket Grind är ett 3-rörs räcke som är svetsat i sektioner och finns i 2 meters och 3 meters längder. Monteringen är snabb och enkel. Låg vikt och justerbar i höjdled är andra fördelar med vårt snöräcke “Grind”. Utförande enligt SS 831335. Hållarna monteras med max 1200 mm avstånd.

Snöstopp

Används och monteras på samma sätt som snökrattan. Ger dock inget skydd mot att isflak rutschar ner från taket.

Hållarna monteras med max 600 mm avstånd och på varje fals.

Snökratta

Snökrattan är avsedd för falsade plåttak och binder snön, fördelar trycket samt skapar ett jämnt snötäcke som töar bort utan att orsaka skador. Även isflak hindras från att rutscha ner från taket.

Den är inte godkänd som snörasskydd och ej heller för livlineinfästning. Den är enbart tänkt som ett komplement till snörasskyddet och är lämplig att placera på mindra takytor eller i flera rader på större takytor.

Krattan går även att montera en och en i zick-zack-mönster.

Läs mer

Takbrygga profildurk

PW Takbrygga i profildurk är en lätt och stabil brygga med mycket bra fotfäste under alla förhållanden. Smidigt montage med överlappsskarv. Överlappningen kan med fördel ökas på sista passbiten för att slippa kapning på längden.

Takbryggan är godkänd för infästning av livlina. Därför behövs inget nockräcke på den sträcka bryggan är monterad. Ögla för infästning av livlina finns även att montera på takbrygga.

Hållarna monteras med max 1200 mm avstånd.

Utförande enligt SS-EN 516.

Takbrygga kan med kompletteras med vårt vajersystem eller skyddsräcke som uppfyller arbetsmiljöverkets krav om att förhindra fallrisk.

Vid korta längder kan takbryggan kompletteras med infästningsögla för att förenkla inkoppling av det personliga fallskyddet.

Läs mer

Taksteg

Taksteg panntak

Taksteg som krokas fast runt takpanna och bärläkt. Finns för 1″- och 2″-läkt. Den halksäkra stegytan är rundad för att passa de flesta taklutningar.

Taksteg plåttak

En helt ny revolutionerande produkt som skruvas direkt i takplåten. Stegen är godkända att användas då fasadhöjden ej överstiger 4 m. Takplåten skall vara minst 0,5 mm stålplåt. Stegen passar alla vanliga typer av takprofiler.

Läs mer

Takstegar

Takstege som tillverkas av varmförzinkat stål. Max avstånd mellan fästen 2000 mm. Utförande enligt SS EN-12951.

Takstegen kan kompletteras med vajersystem för kontinuerlig infästning av personliga fallskyddet. Stegarna kan även kompletteras med räcke.

Läs mer

Hållare och konsoler

Hållaren består av två delar som är ställbara i höjd för att passa till alla takpannor och alla läktdimensioner. Förutsätter dock att undertaket är min. 17 mm råspont eller 12 mm plywood.

Läs mer

Infästningar

Infästningar

Bärläktfäste
Falsfäste
Fästplatta
Fotplatta
Infästning för tätskikt
Infästningsplåt
Infästningsplåt för glidskydd
Infästningsprofil
Infästningsprofil med hållare
Motlägg av järn
Vippbult

Infästningar till fasadstege

Infästningar till takstegar

Bärläktfäste
Falsfäste
Fästjärn
Fästplatta
Infästning för tätskikt
Infästningsplåt
Motlägg av järn
Vippbult

Läs mer

Monteringsanvisningar

Monterings-
anvisningar